שחקן הפוטבול האמריקאי בו ג’קסון היה אחד הספורטאים הנערצים והמובילים בסוף שנות ה-80; אבל למרבה הפלא – זה לא תמיד היה כך. מה גרם לו להשתנות ולהפוך לאדם מלא ביטחון עצמי?
בראשית הקריירה שלו כספורטאי מקצועי, בו ג’קסון היה מאוד רגשן ולא יכל לשלוט בכעסיו. הדבר הוביל לטעויות רבות במשחק, שהובילו בתורן לפסילות ולעונשים. כדי לפתור את הבעיה, בכל פעם שהוא עלה למגרש – ג’קסון דמיין שהוא דמותו של הרוצח הבדיוני ג’ייסון, מסדרת סרטי “יום שישי השלושה עשר”.
ברגע שעשה זאת, הוא הפסיק להיות רגיש וכעסן – ובמקום זאת הפך ל”קילר” על המגרש. סערת הרגשות שלו נעלמה, והוא שלט במשחק ביד רמה. קוראים לזה “אפקט האלטר אגו” – וזו בדיוק השיטה שבה גם אתה יכול להפוך לאדם מלא ביטחון עצמי, ולהקרין לסביבה שאתה בטוח בעצמך.
מחשבה יוצרת מציאות, ואפשר להיווכח בכך באינספור מקרים נוספים ומתועדים היטב מבחינה מדעית:
לדוגמה, מחקר אחד בבריטניה מ-2014 מצא שסטודנטים שלבשו חולצת סופרמן – הצליחו להגיע להישגים לימודיים טובים יותר במבחנים. מחקרים נוספים גילו שאם תחייך (גם בכוח, כשאתה ממש לא רוצה), זה ישפיע לחיוב על מצב הרוח שלך ועל גופך.
ניסוי מפורסם משנות ה-80 גילה שמבוגרים בני 70 ומעלה שיפרו את מדדי הבריאות, האינטליגנציה ושמחת החיים – רק בגלל שדמיינו שהם צעירים ב-20 שנה במשך שבוע. לא פחות ממדהים!
קשה לך לגשת למישהי או מישהו שאתה מתעניין בהם? דמיין שאתה שחקן קולנוע מפורסם, כמו ברוס ויליס או ראיין גוסלינג. מה הם היו עושים כדי לדבר עם מושא תשוקתם? איך הם היו ניגשים למצב?
אתה צריך לתת הרצאה או מצגת בעבודה? או אולי לנאום בכנס כלשהו? דמיין שאתה דון דרייפר, מהסדרה הידועה “מד מן”. לחלופין אפשר לדמיין את כל הקהל באולם בעירום, מה שתורם לירידת לחץ ולגישה נינוחה יותר.
הנה כמה כללי אצבע שיעזרו לך להיות בעל ביטחון עצמי גבוה יותר:
התעלם מביקורת עצמית
ביקורת עצמית מתונה דרושה לכל אחד מאיתנו כדי ללמוד לחיות בחברה אנושית. אבל ביקורת חמורה מדי עלולה לגרום לך להרגיש לא טוב עם עצמך ועם יכולותיך.
זוכרים את סרט האנימציה “הקול בראש”? כל רגש בגוף מיוצג באמצעות דמות אחרת, שאפשר להתייחס אליה בצורה נפרדת. כך בדיוק אתה צריך לעשות כאשר ביקורת פנימית מונעת ממך לבצע משהו; מעין קול בראש שאומר לך שאתה לא טוב מספיק או שאין לך את היכולות הדרושות.
אז פשוט תנשום עמוק, תן לקול הזה פנים ודמות – ותחליט שאתה מתעלם ממנו. בדיוק כמו שאפשר להתעלם מכל אדם אחר שגורם לך להרגיש רע.
דבר עם הידיים
אחד מהאמצעים שמקלים על מרצים מול קהל, הוא להעביר חלקים מהמסר באמצעות תנועות ידיים. לדבר עם הידיים יאפשר לך להרגיש יותר משוחרר, וחוץ מזה מדובר במשהו טבעי שכמעט רובנו מבצע באופן אוטומטי ובלתי מורגש. זאת במקום האופציה החלופית – להצמיד ידיים לגוף ולהיראות כמו בובות או רובוטים.
טיפים שכדאי לזכור:
-עשה זאת בצורה מתונה, עם תנועות ידיים שלא חורגות מרוחב הגוף שלך יתר על המידה.
-כדי למקד את הקהל ואת עצמך, תוכל לבצע תנועה של “תפילה” – להצמיד את כפות הידיים מול מרכז הגוף.
-כדי לגרום לקהל להבין שאתה אותנטי ומדבר מהלב, הנח יד אחת על הלב.
-כדי להעביר מסר של “עשיתם עבודה טובה”, השתמש בתנועת אגרוף קצרה (מעלה-מטה או צד-לצד).
-וכן הלאה…
תהיה חברותי וחברי
אחד מחוקי ה-NLP נקרא “ראפור”, כלומר יצירת כימיה בין הצדדים; קשר כלשהו בין הדובר למאזין. גם כשאתה לא מכיר אף אחד בחדר, תנהג בכולם בצורה חברית כאילו כבר הכרתם בעבר.
כמובן לא להגזים ולהתחיל לדבר שטויות, אבל ברגע שאתה תתנהג בצורה מסוימת – זה ישפיע על הקהל שמולך והם ישקפו זאת בחזרה. כך בעצם תיצור מעין אפקט של היזון חוזר חיובי, שבו אתה משפיע על הקהל והקהל משפיע עליך… וחוזר חלילה.
התייחס למצב כאל ניסוי / משחק
לא משנה אם המטרה היא להתקרב לאדם אחד, או לשאת הרצאה בפני רבים. כאשר אתה מתייחס לסיטואציה כל ניסוי או משחק, אתה למעשה “יוצא החוצה מתוך גופך” וכאילו בוחן את המצב מבחוץ. אתה עדיין שם כדי להגיב ולדבר, אבל במקביל קצת מתנתק רגשית מהסיטואציה… כמו מדען שבוחן מקרה ואוסף נתונים.
התלבש היטב
מראה עיניים הוא בדרך כלל האינטראקציה הראשונה שלנו אחד עם השני. אין לנו אפשרות להכיר את כל האנשים סביבנו לעומק, אז מה שאנו רואים זה מה שקובע – תוך כמה שניות. לא סתם אומרים שאין הזדמנות שנייה לעשות רושם ראשון.
בהקשר הזה אומנם הבגדים לא עושים את האדם, אבל הם בהחלט יכולים לתרום לו. זוכרים את הניסוי עם הסטודנטים שלבשו חולצת סופרמן? דברים דומים תקפים גם לגבי סוגי לבוש יותר קונבציונליים (אם כי בהחלט אפשר ללבוש חולצת סופרמן מתחת לבגדים).
ככל שאתה יותר אוהב את הבגדים שאתה לובש, כך תאהב את איך שאתה נראה בהם – וזה ישפיע לטובה גם על מצב הרוח והביטחון העצמי. זה מאוד דומה לתחושה שאנו מקבלים כשאנו לובשים משהו חדש שגורם לנו להיראות טוב. אנחנו מייד מתמלאים בחיוכים.
עשה פעילות גופנית
פעילות ספורטיבית משחררת הורמוני רוגע הידועים בשם אנדורפינים. סוג הפעילות, משך הפעילות ועצימותה יקבעו כמה אנדורפינים ישוחררו למערכות הגוף, וכמה זמן הם יישארו שם (בין 4 ל-8 שעות).
איך לך זמן להתאמן ואתה חייב להרגיש טוב כאן ועכשיו?
אלץ את עצמך לחייך
כבר ציינו את העובדה הזו בתחילת המאמר: גם כשאתה מרגיש לא טוב וחסר ביטחון, חיוך יגרום למוח לחשוב שאתה דווקא אחלה. זה ישחרר בגוף אנדורפינים ואתה באמת תתחיל להרגיש טוב.
טיפ למתחילים: כדי שזה יעבוד צריך באמת לחייך. חשוב על משהו שמשמח אותך.
האט את הקצב
טריק מצוין להקרין ביטחון עצמי הוא להאט את הקצב שלך. להאט את קצב הדיבור, להאט את תנועות הידיים והגוף, להאט את ההליכה וכן הלאה. ככל שתאט, כך הדברים שתגיד יהיו ברורים, ישירים ורגועים יותר ואתה תיראה בטוח יותר. אפילו הפסקות של כמה שניות בין משפט למשפט, או רעיון לרעיון, יובילו לאותה תוצאה.
דבר על מה שאתה מכיר ויודע
כל עוד אתה מדבר על דברים שאתה מכיר ויודע, רוב הסיכויים שתשדר יותר ביטחון. זאת לעומת דברים שאינך מכיר ויודע – מה שעלול לגרום לך להיות בדיוק ההפך.
אם יש משהו שעולה בשיחה או במהלך הרצאה ואינך יודע את התשובה – פשוט תגיד: “אני לא יודע; אני צריך לבדוק”. זה הרבה יותר מכובד ומעיד על ביטחון, מאשר ניסיון כושל להמציא איזו תשובה לא נכונה.
לא סתם יש לך שתי אוזניים ורק פה אחד. יותר להקשיב ורק אחר כך לדבר.
טיפים אחרונים לסיום
-לחץ יד בביטחון ולא בצורה רופסת שמנסה להימנע ממגע. להפך, תחתור למגע.
-הבט ישירות אל עיניו של העומד מולך במחצית הזמן. אל תביט למטה, זה יוצר את האפקט ההפוך.
-בזמן שאתה מדבר – עמוד על רגליך. זה הופך אותך למרכז העניינים וקולך נשמע יותר למרחוק.
בשנים האחרונות יש התמקדות גוברת באופנה בת קיימא שלא פוגעת בסביבה, וחליפות גברים אינן יוצאות דופן. ככל שהמודעות לנושאים סביבתיים גוברת, אנשים חובבי אופנה מחפשים חלופות ידידותיות לסביבה גם בתחום זה. אודות הופעתם ויתרונותיהם של חומרים ברי קיימא באופנת החליפות לגבר. הצורך באופנה בת קיימא לתעשיית האופנה השפעה משמעותית…
מה ההבדל בין חליפה של שני חלקים וחליפה של שלושה חלקים? מהם האלמנטים המרכיבים את סוגי החליפות השונים, וכיצד לובשים אותן באופן מסורתי? חליפה 2 חלקים: הסגנון הקלאסי והנפוץ ביותר חליפת שני חלקים כוללת מקטורן (ז’קט) ומכנסיים. הז’קט מתאפיין בדרך כלל בעיצוב בטנה בודדת (Single breast) או כפולה (Double…
שחקן הפוטבול האמריקאי בו ג’קסון היה אחד הספורטאים הנערצים והמובילים בסוף שנות ה-80; אבל למרבה הפלא – זה לא תמיד היה כך. מה גרם לו להשתנות ולהפוך לאדם מלא ביטחון עצמי? אפקט האלטר אגו בראשית הקריירה שלו כספורטאי מקצועי, בו ג’קסון היה מאוד רגשן ולא יכל לשלוט בכעסיו. הדבר…